Lähiruokaviikot 2008
 

Hankkeen tavoitteet

Lähiruokaviikot 2008 –hankkeen päätavoitteena oli yhteiskuntavastuullisen laatuajattelun sekä lähiruuan käytön edistäminen julkisella sektorilla sekä valtakunnallisten ja kunnallisten päättäjien tietoisuuden lisääminen lähiruuan merkityksestä. Hankkeen viestinnän tavoitteena oli mahdollisimman laajan ja vaikuttavan näkyvyyden lisääminen maakunnallisissa ja valtakunnallisissa medioissa. Hankkeen kohderyhmiä olivat päättäjät, julkisen sektorin ruokahankinnoista vastaavat ja ammattikeittiöiden henkilökunta. Hankkeen viestintäsuunnitelman kohderyhmänä oli media.

Lähiruokaviikot 2008 – hanke sisälsi hankesuunnitelman mukaisesti neljä toimintamuotoa:

A. Lähiruokaviesti polkupyörällä Suomussalmelta Helsinkiin 18.-22.8.2008

Lähiruokaviesti toteutettiin valtakunnallisesti toista kertaa. Lähiruokaviestille osallistui 6 joukkuetta (Pro Lähiruoka, Keittiömestarit, Luomuketju, MTK/Simonkatu, MTK/ Maaseutunuoret, VIP-joukkue). Tiedot osallistujilta kerättiin osallistumiskortilla, mutta tapahtuman jälkeen tietoja kerätessä huomattiin, että osa pyöräilijöistä ei kuitenkaan ollut täyttänyt korttia. Korttien mukaan tapahtumaan osallistui 130 pyöräilijää.

B. Lähiruokaviikoista tiedottaminen

Lähiruokaviikot lanseerattiin Gastro – messuilla ja niistä tiedotettiin Lähiruoka – messuilla ja FIDA ry kevätluentopäivillä, Elintarvikepäivillä, FF luomustrategiatyöryhmälle, HealthCat –seminaarissa, Luomupäivillä, HALO –juhlassa sekä Farmari –messuilla.

Lähiruokaviikkoja toteutettiin tiettävästi yksityisissä ravintoloissa (esim. K5 Levillä, Kisälli – ravintolassa), opetuksessa, oppilaitosten ruokapalveluissa ja kuntaruokailussa (Viitasaaren, Pihtiputaan, Kajaanin, Sotkamon ja Rovaniemen kouluissa teemapäiviä opetuksessa ja ruokailussa).

Lähiruokaviikkojen toteuttamista keittiöissä vaikeutti valtakunnallinen teema: Kouluruokailu 60v. Teema vei sekä median kiinnostuksen että ruokapalvelupäälliköiden resurssit syyslukukauden ajalta.

C. Paikalliset toritapahtumat

Hankkeen tavoitteena ollut paikallisten yhteistyökumppaneiden aktivointi toritapahtumien järjestämiseen toteutui suunnitelman mukaisesti. Toritapahtumia toteutettiin Lähiruokaviestin jokaisen päivän päätteeksi eli Kajaanissa, Joensuussa, Lappeenrannassa ja Porvoossa. Tapahtumien järjestämisestä vastasivat paikalliset toimijat yhdessä EkoCentrian Lähikeittiöhankkeen aktivoimana. Tapahtumat olivat kuluttajille suunnattuja.

D. Lähiruokaseminaari Eduskuntatalolla 30.9.2008

Lähiruokaseminaari järjestettiin Eduskunnan Pikkuparlamentin auditoriossa 30.9.2008 klo 9.00–13.00.