Kestävä ruokalistasuunnittelu

Arviolta kaksi kolmasosaa ammattikeittiöiden ympäristövaikutuksista syntyy ruoan raaka-aineen alkutuotannossa. Tämän vuoksi raaka-ainevalinnoilla on tärkeä merkitys ammattikeittiöiden aiheuttamassa ympäristörasituksessa. Ruoan valmistaminen ja siihen liittyvät toimet muodostavat noin kolmanneksen ruokapalvelujen ympäristökuormasta.

Kaksi kolmasosaa keittiön ympäristövaikutuksista syntyy raaka-aineen alkutuotannossa.

Lautasmalli sopii myös ympäristövaikutusten vähentämiseen

Ympäristövastuullisia valintoja voi tehdä ilman, että ravintoarvo ja tasapaino kärsivät. Lautasmalli sopii myös ympäristövaikutusten vähentämiseen. Oikeaoppinen lautasmalli on tasapainoinen annos, jossa on puolikas kasviksia, neljännes perunaa, pastaa tai riisiä ja neljännes lihaa.

Suosi seuraavia

Ympäristövalintoja voi tehdä suosimalla:

• Luomutuotteita
• Avomaalla tuotettuja kasviksia
• Sesonkeja: vihannekset, juurekset marjat, hedelmät, luonnonkalat
• Kasviproteiineja: Niitä saa erityisesti palkokasveista, kuten herneistä ja pavuista
• Perunaa tai kotoisia viljoja riisin sijasta
• Helposti säilytettävien raaka-aineita: peruna, juurekset, kaali
• Lyhyen toimitusketjun raaka-aineita

Lisää tietoa kestävästä ruokalistasuunnittelusta ja raaka-ainevalinnoista sekä runsaasti valmista reseptiikkaa löydät osoitteesta www.ekoruokakone.fi 

Katso myös EkoCentrian tuottamat kasvisruokareseptit

Ympäristöystävällinen lautasmalli

Ympäristövastuullinen lautasmalli havainnollistaa ympäristövastuullisia raaka-aine valintoja perinteistä lautasmallia mukaillen. Vertailua ja valintaa ympäristövaikutuksiltaan erilaisten raaka-aineiden suhteen tehdään aterian osien sisällä.

Vertaa ympäristöystävällistä lautasmallia perinteiseen lautasmalliin:


Lisätietoa www.ymparistoosaava.fi sivustolla.